top of page

Naar Parijs en Normandië

bio_naar_parijs_en_normandie_clip_image0

De vrienden op reis in Normandië (1925) (foto verzameling P.T.)

Op 30 september 1925 reisde Stijn Streuvels met zijn Kortrijkse vrienden naar Parijs en Normandië. De reisgenoten waren (opnieuw) Jozef de Coene, Arthur Deleu en Albert Saverys. De Kunstwerkstede De Coene had op de internationale meubelbeurs van Parijs een belangrijke prijs gewonnen. Een bezoek aan die beurs was voor de vier vrienden een gedroomde kans om er nogmaals op uit te trekken, deze keer met de (nieuwe) Minerva van Jozef de Coene. Uit het handgeschreven verslag van de vijfdaagse trip dat Streuvels naderhand neerschreef, blijkt hoe tijdens de reis ‘het nuttige aan het aangename’ werd gekoppeld. Er werd onder meer een bezoek gebracht aan de kathedralen van Amiens en Beauvais, aan het Parijse Montparnasse, het Théâtre des Champs Elysées en de Notre-Dame. Met een royale bocht via Chartres, over Rouen terug naar Rijsel en Kortrijk.

Het album waarin Streuvels zijn handgeschreven tekst kleefde, voorzag hij van een reeks gekochte en zelfgemaakte foto’s. In 1938 ondernam hij een vrijwel identieke reis door Normandië, deze keer in gezelschap van andere Kortrijkse vrienden, Victor Acke, Karel Noppe en August Vandecasteele. Ook de foto’s van deze reis kleefde hij in het album uit 1925.

Een facsimile van Streuvels’ reisverslag is opgenomen in Vrienden en wapenbroeders, Jaarboek 5 van het Stijn Streuvelsgenoootschap 1999 / Onder redactie van Piet Thomas, Tielt:: Lannoo, 2000, 361 p. Meer over de vriendenkring in Paul Thiers, Roltocht met de Minerva - De vrienden van weleer, p.107-142 in hetzelfde jaarboek.

bottom of page