top of page

Jozef Viérin (1872-1949)

bio_jozef_vierin_clip_image002.jpg

Ca. 1900. V.l.n.r. Emmanuel Viérin, Jozef Laigneil,  Hugo Verriest, Karel Noppe, Victor Verougstraete, Jozef Viérin en Jozef de Coene (foto PBC-Brugge).

Jozef Viérin was de broer van de kunstschilder Emmanuel. Hij studeerde architectuur aan het Hoger Instituut Sint-Lucas te Gent. Zijn architectuur was uitgesproken Vlaams en volksverbonden van karakter. In 1904 werd Viérin door Stijn Streuvels aangezocht voor de bouw van het Lijsternest dat Streuvels op de ‘klijtkop’ te Ingooigem wilde optrekken.

In 1907 wijdde De Wouters de Bouchout in het Franstalige Bulletin des Métiers d’art onder de titel Une maison de Campagne een uitgebreid artikel aan het Lijsternest na de verbouwing van 1906. Het grondplan en twee foto’s van de voor- en achterkant van het landhuis zijn mee opgenomen. ‘La silhouette plaît et l’emplâcement des contreforts, imités des fermes des environs, contribue à l’asseoir agréablement dans le paysage’. ‘Verfijnde eenvoud’, besluit de auteur.

Jozef Viérin bouwde te Kortrijk o.a. de ‘Groeningepoort’ (1908), de toegangspoort van het Plein naar het Groeningemonument. In 1904 vestigde hij zich als architect te Brugge, waar hij zich inzette voor de restauratie ven het Brugse erfgoed. Hij bouwde heel wat villa’s langs de Vlaamse kust, vooral in De Panne, Duinbergen en Westende. Tijdens W.O. I week hij uit naar Engeland. Na de oorlog was hij betrokken bij de heropbouw en restauratie in de frontstreek, onder meer in Diksmuide en Nieuwpoort. Over deze materie schreef hij een overvloedig geïllustreerde studie Over de landelijke woning aan de Vlaamsche kust.Hij overleed te Brugge op 23 februari 1949.

bottom of page