top of page

Foto's

bio_fotos_clip_image002.jpg

Mevrouw Alida Lateur-Staelens in de woonkamer van het Lijsternest (11 juni 1906). Glasnegatief gerestaureerd door Jan Coppens (foto PBC-Brugge).

Stijn Streuvels was, behalve een begenadigd auteur, ook een uitstekend fotograaf. Vanaf zijn 17e jaar was hij vrij intens met fotografie bezig. Samen met zijn jeugdvriend de Heestertse kosterszoon Richard van Dorpe, ook Richard Herman (1872-1955) genaamd, volgde hij de evolutie in de fotografie op de voet. Met primitieve zelf gemaakte camera’s maakten zij hun eerste foto’s. Omstreeks 1900 kocht Streuvels zijn eerste camera. Toen hij in 1911 de Nieuwe Gids-prijs ontving besteedde hij het prijzengeld (200 gulden) aan de aanschaf van een moderner toestel. Rond 1929 kocht hij een nieuwe ‘Kodak’ en in 1932 kocht hij bij zijn vriend de Kortrijkse fotograaf Gaston Gyselynck zijn eerste ‘Leica’ toestel. Dit laatste toestel ruilde hij tijdens een reis in Duitsland om tegen een moderner.

​

(Lees meer over Streuvels als fotograaf in: Jan Coppens, Karel van Deuren en Piet Thomas, Stijn Streuvels fotograaf, Snoeck-Ducaju & zoon, 1994, ISBN 90-5066-136-X). 

​

Streuvels maakte heel wat foto’s van zijn familie, maar ook in de omgeving van het Lijsternest waar hij vooral personages fotografeerde waarvan hij sommige later model liet staan voor de hoofdfiguren in zijn romans. Hij fotografeerde op zijn tochten door Vlaanderen ook vele landelijke woningen. Aan de hand van die verzameling foto’s maakte hij, samen met de architect Jozef Viérin, een syntheseontwerp van hoe hij zijn droom(landhuis) wenste. Het Lijsternest werd het resultaat van dit studiewerk.

​

De uitgebreide fotocollectie – waaronder honderden glasnegatieven uit de vroegste periode - is, sinds de familie Lateur het Lijsternest met inhoud aan de Provincie West-Vlaanderen overdroeg, bijeengebracht in het PBC (Provinciale Bibliotheek en Cultuurarchief, J. van Eyckplein te Brugge). Jan Coppens slaagde er schitterend in een aantal van de glasnegatieven te restaureren. Deze foto’s werden opgenomen in het hoger genoemd boek. De reproducties op groot formaat worden bewaard in het Antwerpse Fotomuseum.

bottom of page