Een vreemde dag. Stijn Streuvels’ ‘De blijde dag’.
onder redactie van Marcel De Smedt
Jaarboek 25 van het Stijn Streuvelsgenootschap 2019.
Kortrijk: Stijn Streuvelsgenootschap, 2019. - 277 p.
Verfilming van De teleurgang van de Waterhoek, 1971
onder de titel Mira
Op 2 maart 1971 ging in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten de film Mira of De teleurgang van de Waterhoek in wereldpremière. ‘Kleurenfilm naar de gelijknamige roman van Stijn Streuvels, in een bewerking van Hugo Claus, geregisseerd door Fons Rademakers. Coproductie: Kunst en Kino en Fons Rademakers’ Productie’.
​
Rolverdeling
Mira - Willeke van Ammelrooy
Broeke - Carlos van Lanckere
Lander - Jan Decleir
Maurice Rondeau - Luc Ponette
Sieper - Roger Bolders
Manse, zijn vrouw - Mart Gevers
Snoek - Charles Janssens
Notaris - Fons Rademakers
‘Verwonderlijk dat Streuvels in het West-Vlaanderen van de twintiger jaren zo’n avant-garde personage kon scheppen’, schreef een anonieme auteur in het prospectus van Mira.
​
‘Maar vooral Mira kreeg van de scenarist het volle pond. De oorspronkelijke titel van de film was De brug, zoals ook in de reclamefolder voor de film het hoofdaccent op de brug als bedreiging van de patriarchale leefwereld van de Waterhoekers valt. Maar daar heeft Claus toch komaf mee gemaakt. Mira, het lustprieel bij uitstek, staat niet zozeer symbool voor de waarden van de natuur als tegenpool van de oprukkende beschaving, maar zij staat gewoon voor alternatieve seks als teken van bevrijding (M. Janssens, ‘De verfilming van De teleurgang van de Waterhoek’, in: De huid van Mira, Jaarboek IV van het Stijn Streuvelsgenootschap, Tielt, Lannoo, 1998, blz. 77).