top of page

CD-Rom, elektronische teksteditie van
De teleurgang van den Waterhoek

bio_de_teleurgang_op_cdrom_clip_image002

Voor het eerst in het Nederlandse taalgebied werd een zo groots opgevatte elektronische uitgave van een literair werk gerealiseerd. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde nam het initiatief en koos voor dit project, onder het grote aanbod, Stijn Streuvels’ De teleurgang van den Waterhoek uit. Onder begeleiding van prof. dr. Marcel De Smedt (KU-Leuven) en in uitvoering van Edward Vanhoutte (CTB-KANTL) werden de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van De teleurgang elektronisch toegankelijk gemaakt.

Streuvels had in 1927, toen de eerste druk van De teleurgang uitgebracht werd, af te rekenen met de richtlijn van het tijdschrift Boekengids dat de katholieke boekerijen aanraadde dit, naar de mening van de redactie, op zedelijk gebied te mijden boek uit de rekken te houden. Deze richtlijn zette dan ook een rem op de verkoop van het werk. Het duurde dan ook dertien jaar voor de tweede ingekorte (lees: gekuiste) versie werd uitgebracht. Met het begeleidende boek bij deze cd-rom is de oorspronkelijke versie nu opnieuw beschikbaar.

De CD-rom bevat naast de oorspronkelijke editie zes versies (manuscripten inbegrepen), met hyperlinks tussen de versies op alineaniveau en met briefwisseling over de totstandkoming van het boek.

De cd-Rom (ISBN 90 5356 441 1) kan besteld worden bij de boekhandel of bij de uitgever ‘Amsterdam University Press

bottom of page