top of page

Heule

Heule, een uitgestrekte – in de 19e eeuw hoofdzakelijk landelijke – gemeente in het zuiden van West-Vlaanderen, is gelegen langs de Heulebeek, ten noorden van de stad Kortrijk. Het centrum van het dorp ligt op nauwelijks een drietal kilometer van het hartje van de stad. Lintbebouwing zorgde ervoor dat dorp en stad stilaan een aaneengesloten entiteit vormen. Sinds 1976 is Heule officieel een deelgemeente van Kortrijk.

Stijn Streuvels werd in Heule geboren aan de ‘Leiaarde’, gelegen langs de Kortrijksestraat, het huidig huisnummer 132. Een plaket, aangebracht aan de gevel van het ‘herenhuis’ dat later werd opgetrokken op de plaats waar het huisje stond waar Stijn Streuvels werd geboren, herinnert aan die gebeurtenis.

Op het gemeenteplein, ‘Heuleplaats’, huidig huisnummer 9, staat nog steeds het huis waar de familie van Camiel Lateur (met de jonge Stijn Streuvels) woonde van ca. 1880 tot 1887. Zowel exterieur als interieur is het ‘Streuvelshuis’, overeenkomstig de beschrijving die Streuvels in zijn autobiografisch boek Heule (1942) van de woning geeft, zo goed als intact gebleven. Helaas staat het nu onbewoonde huis te verkrotten. Zonder spoedig ingrijpen is de totale ondergang onafwendbaar.

Heuleplaats. De familie Lateur woonde in het 1e huis rechts (foto verz. P. T.)

heule_clip_image002.jpg

Ook op het gemeenteplein, tegenover het ‘Streuvelshuis’ herinnert een plaket, aangebracht aan de woning nr 38 aan het overlijden van Monica Devriese (grootmoeder van Stijn Streuvels). Op die plaats woonde de familie Lateur van ca. 1875 tot ca. 1880. De grootmoeder was er inwonend bij haar dochter tot aan haar dood op 30 april 1875.

Heel wat van de ‘historische’ plaatsen die Streuvels in Heule beschrijft en waarvan in het boek door Streuvels zelf gemaakte foto’s zijn opgenomen, zijn nog te bezoeken (o.a. de kerk, de Warandekapel, het station, enz..).

bottom of page