top of page

Richard Acke (1873-1934)

bio_acke_richard_clip_image002_0000.jpg

Werkmenschen, 1e  druk  (1926) naar het ontwerp van Richard

Richard Acke was een in Kortrijk gevestigde architect. Omstreeks 1924 startte hij, in het begin bij wijze van liefhebberij en vanaf 1929 professioneel, de Drukkerij-Uitgeverij Steenlandt. Hij droomde ervan jonge poëten en prozaïsten een kans te geven met mooie en stijlvolle uitgaven.
Bevriend met Stijn Streuvels ontwierp hij de bandversiering voor de achtste druk (1926) van  De vlaschaard en de eerste uitgave van de bundel  Werkmenschen (1926). De twee boeken werden in Nederland gedrukt en in 1926, zowat gelijktijdig, in identieke banden, met eigen uitgeversadres uitgebracht door L.J. Veen te Amsterdam en Lannoo te Tielt. De twee Ackebanden zijn van de mooiste en de meest karakteristieke uitgaven uit Streuvels’ rijke bibliografie.

In 1929 gaf Drukkerij-Uitgeverij Steenlandt Jasmijnen uit, de eerste dichtbundel van André Demedts. Tot aan het overlijden van Richard Acke in 1934 werd nog heel wat aan poëzie, toneel, jeugdliteratuur, literaire essays en geïllustreerd werk (onder meer door Jozef Cantré en Floris Jespers) gedrukt en uitgegeven. Van auteurs als Albe, P.C. Buckinx, Joris Eeckhout, Victor Leemans, Achilles Mussche, Willem Putman, Urbain Van de Voorde, René Verbeeck, Jan Vercammen en vele anderen werd werk uitgebracht.

Na de dood van Richard Acke zette zijn zoon Jan (1911-1943) de activiteit van Steenlandt voort. Afwijkend van het oorspronkelijke opzet van de stichter legde de uitgeverij zich van dan af bijna uitsluitend toe op literatuur van politieke strekking. In 1941 verhuisde de drukkerij naar Brussel waar zij volledig in de collaboratie met de Duitse bezetter verzeilde. Het bedrijf kende er een grote bloei met tot meer dan 125 werknemers in dienst. Jan Acke kwam op 5 maart 1943 om het leven bij een door de weerstand opgezette aanslag op zijn persoon.

bottom of page